Mark Twain Cemiyeti Başkanı’ndan teşekkür

15/06/1938

Atatürk, tarih sahnesine çıktığı ilk günden itibaren tüm dünyanın yakından takip ettiği bir isim oldu. Özellikle Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve ardından girişilen devrimler, Atatürk’e ilgiyi daha da çoğalttı. Bu nedenle Çankaya’ya hemen her gün, dünyanın farklı yerlerinden mektup ve tebrikler geliyordu. En çok istek, Atatürk’ün imzalı bir fotoğrafı içindi. Örneğin, Norveç’ten gelen 25 Nisan 1932 tarihli bir mektupta şöyle deniyordu: Size dair pek çok şeyler okudum ve sizi çok takdir ediyorum. Ben Norveçliyim, yaşadığım küçük şehirde bile şöhretinizden haberdarız.
Gazetede gördüğüm resminizi kestim, çıkardım. Hakiki bir fotoğrafınızı elde etmek istiyorum. Göndermek lütfunda bulunursanız, çok sevinirim. Yine, ABD’nin Missouri eyaletindeki Milletlerarası Mark Twain Derneği’nden fotoğraf isteyen bir mektup alınmış, fotoğraf Washington Büyükelçiliği aracılığıyla gönderilmişti. Bundan çok duygulanan dernek başkanı Mr. Cyril Clemens, 15 Haziran 1938’de Atatürk’e şu teşekkür mektubunu göndermişti: Sayın Cumhurreisi Atatürk,
 Büyükelçi Ertegün vasıtasıyla elimize ulaşan siz Ekselansın hediyesine karşı, dernek ve onun reisi son derece müteşekkir kalmıştır. Güzel resim, bütün azamız için her zaman bir şeref ve ilham kaynağı olacaktır. Zamanımıza, geçmiş devirlerin Büyük İskender, Jül Sezar ve Napolyon’undan daha şanlı bir nam verdiniz. Askeri ve sivil dehanız bütün beşer tarihi üzerinde derinden müteessir olmuştur.
Muhabbet ve takdirinin pek ufak bir nişanesi olarak, derneğimiz üç ayda bir yayımlanan “Mark Twain Quarterly” adındaki mecmuasını size göndermek kararını almıştır. Bağlılıklarımızla.